Ideje volt már. Most, hogy a Zeitgeist harmadik részét, a Moving forvard-ot bemutatták nálunk, eljutottak végre Dr. Máté Gábor első szavai is a magyar közönséghez.
Bár négy könyvet is írt, melyek közel húsz nyelven, mind az öt kontinensen megjelentek, és Kanadában, illetve az USA-ban is egyre népszerűbbnek számítanak, sajnos szülőhazájában, Magyarországon mindeddig ismeretlenek művei, munkája és gondolatai.                                                       
Máté Gábor 1944-ben született Budapesten. Családjával 1957-ben Kanadába vándorolt ki. B.A. fokozatot szerzett angol nyelv és irodalomból a University of British Columbia-n, Vancouverben. Pár évnyi középiskolai tanárkodás után gyermekkori álmától vezérelve visszatért az egyetemre, hogy orvosi tanulmányokat folytasson. Ez után több mint 20 évig családorvosként dolgozott Kelet-Vancouverben valamint 7 évig volt a Vancouveri Kórház Palliatív Ellátási Egységének orvosi koordinátora. Jelenleg beosztott orvos a Portland Hotel nevű lakó és ellátóközpontban, amely Vancouver Eastside belvárosi negyedében található. A legtöbb itteni páciens valamilyen elmezavarban szenved, súlyos függőségben szenvedő, HIV-fertőzött esetleg mindhárom. Dolgozik ezen kívül Vancouver Downtown Eastside-jának kármentő drogklinikáin és egészségügyi központjaiban. In the Realm of Hungry Ghosts (Éhes szellemek birodalmában) c. munkájában problémás szerhasználókkal végzett munkáját és ezzel kapcsolatos élményeit taglalja. Innen a blog címe is.
A függőségek kutatása és kezelése mellet széles körű elismertségnek örvend az ADHD (figyelemhiányos-hiperaktivitás zavar) területén végzett munkája és a témáról alkotott egyedi nézőpontja miatt is, valamint azért, mert szilárd meggyőződése (amelyet egyébként tudományos kutatások konkrét eredményeivel is alátámaszt), hogy az elme, a tudat, a lélek egészsége nem választható el a test egészségétől. Címlapokra került, amikor védelmére kelt az Insite nevű intézményben dolgozó orvosoknak (az Insite legális és orvosi felügyelettel működő biztonságos drogbeadási centrum), miután az egészségügyi miniszter etikátlansággal vádolta őket.
Reméljük, hogy a filmsztárság révén most minél többen megismerik majd Gábort és sikerül könyveit magyarul is kiadni. Jó lenne, ha őszinte, hiteles gondolatai kis hazánkban is megbolygatnák a tabukat és inspirációt adnának, függőknek és segítőknek egyaránt.
Ez a blog azért indul, egy első kezdeményezésként, hogy ide gyűlhessen akit érdekelnek Gábor könyvei és gondolatai. Talán, ha ideje engedi ő is ellátogat majd ide, és beszélgethetünk itt vele.
Sok sikert és jó egészséget Gábor továbbra is!

 

A bejegyzés trackback címe:

https://ehesszellemek.blog.hu/api/trackback/id/tr312661584

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

bbazs 2011.02.16. 18:08:34

Sziasztok!

Szóval elindult ez a blog, mert egyre többen érdeklődtek Gábornál is, és reméljük, hogy tényleg egész "mozgalom" lesz itt hamarosan : )

Az én nevem Bogácsi Balázs és én indítottam útjára ezt a blogot, de szeretném, ha ez egy klassz kis közösségi dolog lenne, úgyhogy szívesen veszek bárkit, aki beszállna a szerkesztésbe, és várok minden érdekes anyagot mindenkitől, ami ide illik és érdemes felrakni.

Welcome mindenkinek!

egy magyar lélek 2011.03.02. 22:06:23

Gratuláció, és sok sikert a folytatáshoz!

django65 2012.01.27. 17:21:43

Szeretnék én is gratulálni a bloghoz.

pancsula 2012.04.24. 16:57:40

A napokban került hozzám A test lázadása c. könyv. Véleményem szerint, sokat segíthet nem csak a megbetegedett embereknek. A bennem lévő kérdéseket fogalmazta meg, és a nagy kérdést: miért kell betegség ahhoz hogy másképp gondolkodjunk? életről, nevelésről, kapcsolatokról, érzelmekről?
Nagyon szeretném ha több könyve jelenne meg magyarul!
üdvözlet a blogoldalnak!!!
Pancsula
süti beállítások módosítása